Luna aceasta il sarbatorim pe Henry Ford, fondatorul Ford Motor Company si pionier al productiei de automobile. Pe 30 iulie se implinesc 150 de ani de la nasterea lui Henry Ford, cel care a pus bazele sistemului de productie modern de autoturisme. Automobilul, jucarie si capriciu pentru cei bogati, gratie lui Ford, pune toata lumea in miscare, acesta devenind o necesitate a vietii cotidiene si motor de dezvoltare economica.
Stiati ca...
- Micul atelier de pasiuni. Pasiunea lui Henry Ford pentru mecanica a inceput inca de foarte tanar. La doar 12 ani, Henry isi petrecea cea mai mare parte a timpului intr-un mic atelier de mecanica amenajat chiar de el insusi. Micul atelier din Springwells Township, Wayne County, Michigan a fost martor la constructia primului motor cu aburi, in 1878, cand avea 15 ani. Un an mai tarziu, avea sa plece la Detroit, ca sa lucreze ca ucenic masinist.
- Quadricycle, vehiculul auto-propulsat. Dupa ce isi sporeste cunostintele lucrand in Detroit, iar mai tarziu ca inginer la Edison Illuminating Company, in Detroit, Ford construieste un vehicul auto-propulsat – Quadricycle – in 1896.
- Primul motor direct de pe masa de bucatarie a lui Ford. Primul motor Ford a intrat in istorie direct de pe masa de bucatarie a lui Ford si a fost urmat, in scurt timp, de urmatorul sau proiect - un motor montat pe un cadru cu patru roti de bicicleta – prima masina Ford.
- Masina de curse Sweepstakes din 1901. In 1898 demisioneaza de la Edison ca sa infiinteze Detroit Automobile Company, insa la scurt timp compania da faliment, insa nu si Ford care construieste mai multe masini de curse. Astfel, pe 10 octombrie 1901 Henry Ford iese invingator la volanului celebrului ”Sweepstakes’’, luandu-i titlul campionului Americii, Alexander Winton.
- Ford Company. Istoria masinii se schimba pentru totdeauna cu infiintarea Ford Company, in 1903. Fabrica Ford de pe Mack Avenue din Detroit producea numai cateva masini pe zi. Fiecare masina era asamblata de doi sau trei muncitori, iar componentele folosite erau furnizate de catre alte companii.
- Primul automobil. Prima masina construita de companie a fost vanduta pe 23 iulie 1903, un model Ford A, iar Henry Ford devine Presedinte si trei ani mai tarziu actionar majoritar. Astazi, cel mai vechi model Ford, Ford A, si unicul exemplar integral se afla in posesia stranepotului lui Henry Ford. Acesta face parte dintr-un lot de trei modele care au salvat compania de la faliment in 1903. Pe 13 iulie, cu doar 250 dolari in cont, Ford Company primeste o comanda de trei modele A care salveaza compania. Ford A costa 880 de dolari si era echipat cu optionale in valoare de 30 de dolari, avea motor cu doi cilindri si 8 cai putere.
- Ford T. Celebrul model Ford T iese pe portile fabricii in 1908. Fiabil, eficient, usor de intretinut si de manevrat, dar si cu un pret rezonabil, Ford T revolutioneaza transportul personal. Ford T a fost prima masina de serie, asamblata de pe o linie de productie. Masina era propulsata de un motor cu patru cilindri care dezvolta 20 CP si era capabila sa atinga viteza de 72 km/h, cu transmisie pe spate cu ax planetar cu trei viteze din care una pentru mers inapoi. De asemenea, Ford T a fost prima masina care dispunea de piese de schimb.
- Linia de asamblare. ”Totul in uzina se misca.” Succesul fulminant al modelului Ford T il determina pe Ford sa gaseasca solutii care sa mareasca productia, astfel apare linia de productie. Linia de asamblare a condus la sporirea productiei de automobile la 40-50 de masini pe zi. In plus, s-au gasit si alte solutii, precum folosirea vopselei negre pentru toate modelele Ford T pentru ca se usca repede si astfel se scurta timpul de productie a unui automobil. In Highland Park, capacitatea de productie a modelului T atinsese un nivel record, o masina completa parasind linia de asamblare la fiecare 10 secunde ale fiecarei zile de lucru.Linia sa de asamblare, de-a dreptul revolutionara, i-a permis sa vanda masinile la un pret accesibil familiilor americane cu venituri medii. In fiecare an ieseau pe portile fabricii 2 milioane de unitati T, pretul uneia ajungand chiar la 260 $.
- Muncitori mai fericiti. Ca urmare a noii strategii de eficientizare si crestere a productiei, Ford dubleaza salariile muncitorilor si scurteaza ziua de munca la 8 ore si reduce zilele de lucru la doar 5 zile pe saptamana. A doua zi, 10.000 de muncitori s-au adunat in fata fabricii din Highland Park pentru un loc de munca. Cei mai fericiti angajati din industria auto devin clienti ai companiei. Ford a creat, de asemenea, un departament sociologic in fabrica care examina vietile lucratorilor pentru bunastare.
- 19 ani de Ford T si 15.500.000 de unitati vandute. Ford T devine masina care pune lumea in miscare, astfel ca pana in 1927, este cea mai vanduta masina din lume si singurul model vandut de Ford Company timp de 19 ani. In cei 19 ani, jumatate din productia mondiala de automobile era reprezentata de Ford T, cu un numar de nu mai putin 15.500.000 de unitati, iar Henry Ford devenise cel mai bogat om din lume.
- Henry Ford a murit la 83 de ani in urma unui atac cerebral. (30 iulie 1863 - 7 aprilie 1947)
De la Henry Ford ne-au mai ramas si cateva invataminte:
- „Nicio sarcina nu este prea grea daca o imparti in cateva sarcini mai mici.”
- „Nu banii iti aduc siguranta. Siguranta ti-o poate da doar un bagaj valoros de cunostinte, experienta si abilitatile.”
- „Esecul nu inseamna decat oportunitatea de a incepe din nou, de data aceasta mai inteligent.”
Henry Ford a reusit sa puna lumea pe roti in multe privinte. Linia de asamblare si productia modelului Ford T nu numai ca au rasturnat capriciile ierarhice, oferind oamenilor de rand un produs destinat cu precadere bogatilor, insa au pornit o revolutie rurala si sociala. Intregul demers constituie un progres revolutionar care a dat startul revolutiei industriale.