Hyundai Motor Company a prezentat la CES 2020 viziunea privind viitorul mobilitatii urbane. Cu aceasta ocazie au fost dezvaluite trei solutii de mobilitate:
① UAM (Urban Air Mobility)
- o noua forma de mobilitate aeriana, care are scopul de a reduce semnificativ timpul petrecut in trafic;
- PAV (Personal Air Vehicle) reprezinta primul concept Hyundai de vehicul aerian personal dezvoltat in parteneriat cu Uber.
② PBV (Purpose Built Vehicle)
- o solutie ecologica de mobilitate terestra, care asigura spatii si servicii personalizate pentru pasageri;
- este usor de personalizat; pe langa un mijloc de transport urban, PBV poate fi un restaurant, o cafenea, un hotel, o clinica sau o farmacie;
- utilizeaza inteligenta artificiala (AI) pentru identificarea traseului optim si pentru deplasarea in pluton.
③ Hub
- reprezinta un spatiu, prevazut cu un heliport, care interconecteaza mobilitatea aeriana (UAM) si cea terestra (PBV);
- un spatiu in care oamenii se pot intalni pentru a interactiona;
- permite transformarea intr-un numar infinit de spatii noi, in functie de modul de conectare a PBV-urilor.
Pornind de la aceste solutii de mobilitate, obiectivul Hyundai este de a contribui la eliminarea constrangerilor de spatiu si de timp si la imbunatatirea calitatii vietii.
Mega-urbanizarea, care are loc la nivel mondial, a condus la reducerea eficientei transferului rezidentilor urbani si la cresterea costurilor cu logistica transportului. UAM asigura calatorii cu vehicule aeriene personale, care permit decolarea si aterizarea pe verticala, in regim electric (eVTOL).
„Privim spre debutul unei noi ere. Mobilitatea aeriana urbana va permite descongestionarea traficului si economisirea de timp pe care oamenii il vor putea folosi pentru activitatile lor”, a declarat Jaiwon Shin, vicepresedinte executiv si director al diviziei de mobilitate urbana Hyundai Motor Company.
PAV dispune de patru rotoare, care asigura transportul aerian in conditii de maxima siguranta. In plus, pentru situatii de urgenta, vehiculul va fi echipat cu o parasuta. PAV se va remarca prin nivelul redus de zgomot, pentru a fi mai bine adaptat traficului urban si pentru confortul pasagerilor.
UAM va reprezenta o tehnologie accesibila potentialilor clienti, datorita experientei acumulate de catre Hyundai in domeniul auto. Astfel, designul aerodinamic si greutatea redusa ale aeronavei contribuie la costuri de productie si de exploatare avantajoase pentru tehnologia utilizata.
Premiera mondiala a „S-A1” - conceptul PAV dezvoltat in parteneriat cu Uber
„S-A1” este primul concept de vehicul aerian personal. PAV este echipat cu eVTOL si dispune de cinci locuri (inclusiv cel al pilotului). In primele faze ale comercializarii, PAV va fi condus de catre un pilot, iar utilizarea autonoma va fi activata dupa ce vor fi dezvoltate tehnologiile necesare. Hyundai dispune de capacitatea de productie si de experienta necesara, pentru a dezvolta si pentru a produce in serie vehicule de transport precum PAV. Conceptul PAV „S-A1” a fost dezvoltat impreuna cu Uber, cea mai mare companie de mobilitate din lume.
„Hyundai este primul nostru partener auto cu experienta in productia autovehiculelor la scara globala. Consideram ca Hyundai are potentialul de a fabrica vehicule Uber Air fiabile, de calitate, in numar mare, pentru a reduce costul calatoriilor. Acest parteneriat reprezinta un pas important in vederea lansarii unei retele aeriene de taxi”, a declarat Eric Allison, directorul Uber Elevate.
PBV - o solutie performanta de mobilitate pentru toate stilurile de viata
PBV este o solutie noua de mobilitate urbana, un vehicul special, care se poate adapta diferitelor stiluri de viata. PBV este usor de personalizat, prin dezasamblarea partilor superioara si inferioara si reglarea lungimii intre 4 si 6 m. Prin asamblarea pieselor modulare, PBV se poate transforma dintr-un mijloc de transport urban intr-un restaurant, o cafenea, un hotel, o clinica sau o farmacie.
PBV complet electric reprezinta, de asemenea, o solutie de mobilitate ecologica.
PBV utilizeaza inteligenta artificiala (AI) pentru identificarea traseelor optime si pentru incarcarea in timpul deplasarii. De asemenea, PBV se poate deplasa autonom in pluton, aspect care conduce la schimbari in domeniul livrarilor la domiciliu, dar si la imbunatatirea activitatii logistice.
Hub - un spatiu nou de mobilitate, care conecteaza UAM si PBV
A treia solutie de mobilitate prezentata de Hyundai este Hub-ul, un spatiu prevazut cu un heliport care conecteaza mobilitatea aeriana (UAM) cu cea terestra (PBV).
In functie de modul de conectare al PBV-urilor, Hub-ul poate fi transformat intr-un numar infinit de spatii noi. De exemplu, poate fi transformat intr-un complex cultural, prin cumularea de PBV-uri cu rol de sali de concerte, cinematografe si muzee. De asemenea, poate lua si forma unui complex medical.
Scopul Hyundai este de a imbunatati accesibilitatea mobilitatii inteligente, prin amplasarea de Hub-uri in orasele viitorului. UAM si PBV vor fi conectate la Hub, pentru a forma un ecosistem de mobilitate.
Pe durata CES 2020, Hyundai va prezenta viziunea privind mobilitatea viitorului, reprezentata de solutii, precum: PAV (denumire model concept „S-A1”), PBV (denumire model concept „S-Link”) si Hub (denumire model concept „S-Hub”).
In cadrul salonului, conceptul PAV este expus la scara reala la o inaltime de 2,2 m. Zona de realitate virtuala ofera vizitatorilor o experienta practica a calatoriei la bordul unui PAV. Sunt expuse, de asemenea, doua PBV-uri, unul organizat ca spatiu de locuit, iar celalalt ca o clinica. Conceptul Hub de la stand prezinta modul in care pot fi conectate PBV-urile, in vederea formarii unei noi comunitati pentru viitorii rezidenti ai orasului.
CES 2020 se va desfasura pe durata a patru zile, intre 7 si 10 ianuarie.
Publicat la: 08.01.2020